Här har vi samlat våra bäst tips och material inom temat lättläst IKT.
Här finns videon, en ordlista med lättlästa förklaringar, broschyrer, planscher och handledningar som du kan ha nytta av när du undervisar. Dessa hjälper dig utnyttja multilitteracitet i din undervisning.
Här kan du ladda ner handboken Goda råd om internet och lärarhandledningen. Handboken är utgiven med stöd av Utbildningsstyrelsen.
Tack vare finansiering från Lisi Wahls stiftelse har Lärum gjort två lätta instruktionsfilmer om hur man tar i bruk Whastapp och Instagram. Du kan se filmerna i Lärums materialbank - Fakta&Fortbildning eller på YouTube.
Se filmen om WhatsApp på YouTube
Se filmen om Instagram på YouTube
Här hittar du också handledningar till filmerna.
Vår IKT-ordlista hjälper dig när du ser ett svårt ord. Skriv ordet i sökmaskinen och klicka på sök. Under sökmaskinen ser du då ett eller flera förslag på ord. Klicka på ordet som du vill ha en förklaring till.
När du får en förklaring till ordet, kan en del ord i förklaringen vara understreckade. Det betyder att du kan klicka på det understreckade ordet och få en förklaring till det.
Här hittar du lättlästa instruktioner om olika appar och program som till exempel Zoom, Whatsapp och Teams.
Lättläst om Whatsapp (pdf)
Lättläst om Zoom på telefonen eller pekplattan (pdf)
Lättläst om Zoom på datorn (pdf)
Lättläst om Teams (pdf)
Lättläst om Skype (pdf)
I det digitala läromedlet Solklart - Trygg vardag finns en del om IKT och trygg internetanvändning. Materialet kan användas i undervisningen då man vill repetera vad IKT är och vad man bör tänka på då man använder internet. Det digitala läromedlet Solklart kan användas utan inloggning och är helt kostnadsfritt.
På elevmaterial finns också den digitala kursen Fota och dela tryggt, som kan användas för att repetera vad som gäller då du tar foton och vill dela dom.